Akıllı Kontratlar Nedir? 2022
Akıllı Kontratlar (SmartContract) Nedir ve Nasıl Çalışır?
Akıllı Kontratlar Nedir? Akıllı kontratlar nedir? Sorusu kripto para dünyasında yer alan ya da bu dünyaya girmek isteyen kişilerin merak ettiği konulardan biridir. Akıllı kontratlar 1990’lı yıllarda bir bilgisayar bilimcisi olan Nick Szabo tarafından ortaya atılmış bir sistemdir. Akıllı kontratlar kullanıcı işlemlerinin yalnızca belirli koşullar dahilinde gerçekleşmesini sağlayan bir teknolojidir. Peki genel anlamda akıllı kontratlar nedir? Nasıl çalışırlar ve kullanıcılara ne gibi özellikler sunarlar? İnceleyelim.
Akıllı Kontratlar
1990’lı yıllardan beri olan ancak günümüzde kripto para dünyasında daha sık kullanılmaya başlanan bir teknolojidir. Akıllı kontratlar ne işe yarar? Alıcı ile satıcılar arasındaki anlaşmanın yürütülmesini sağlayan bir tür sözleşmedir. Akıllı kontratların merkezi yoktur. Bir blockchain ağının üzerinde bulunur ve yapılan işlemlerin güvenilirliğini sağlar. Akıllı kontratlar otomatik olarak çalışırlar ve belirli kuralların gerçekleşmesiyle çalıştıkları için herhangi bir güven sorunu ortaya çıkmaz.
Kullanıcılar akıllı kontratlar üzerinde herhangi bir değişim yapamazlar. bu sistemin çalışma mantığı tamamen üzerinden yapılan işlemlerin doğruluğunu sağlamak üzerine kurulmuştur. Bu nedenle yalnızca ilk seferde girilen görevleri yerine getirirler ve daha sonra akıllı kontratlar üzerinde bir değişiklik yapılmaz. Bu da akıllı kontrat ağını kullanan kullanıcılara güvenle işlem yapabilme özgürlüğü verir.
Akıllı Kontratların Kullanım Alanı
Günümüzde akıllı kontratlar kripto para dünyasında kullanılmaktadır. Blockchain ağı üzerinde çalışan bir programdır. Akıllı kontratların kullanımını daha yaygın bir hale getiren Ethereum’un yaratıcısı Vitalik Buterin’dir.
Akıllı Kontratların Çalışma Stili Nedir?
Akıllı kontratlar temelde bir tür sözleşmedir. Akıllı kontratların çalışma stili şu şekildedir:
- Akıllı kontrat sözleşmesinde yer alan taraflar anonimdir. Bu anonim kullanıcılar belirli şartlar belirler ve ortaya koyarlar.
- İki taraf da şartlarını ortaya koyduktan sonra sözleşme onaylanır ve anonim taraflar sözleşmeye kriptografik imza dediğimiz imzalarını atarlar ve bu şekilde sözleşme blokzinciri ağına eklenmiş olur.
- Blokzinciri ağına eklendikten sonra kullanıcılar işlemlerini rahatlıkla gerçekleştirebilir. Ancak akıllı kontratın şartı işlemlerin geriye dönük değiştirilebiliyor olmamasıdır. Akıllı kontrat işlemlerinin geriye dönük olarak değiştirilemiyor olması iki tarafın da birbirine güvenerek işlem yapmasını sağlayan unsurdur. Bu şekilde Akıllı kontratlar nedir? Sorusu cevaplanabilir.
Akıllı Kontratların Kullanıcılara Sağladıkları Avantajlar Nelerdir?
Akıllı kontratların bir tür sözleşme olduklarına değinmiştik. Akıllı kontratların avantajlarının başında kullanıcı taraflara güven sağlaması gelir. Bunun haricinde akıllı kontrat sistemi diğer sözleşme türlerine oranla daha hızlı ve daha az maliyetli olarak çalışırlar. Diğer sözleşme türlerinde bazı insan problemleri ortaya çıkabilirken, akıllı kontratlarda bu tarz sorunlar yaşanmaz. Akıllı kontrat sisteminin görevleri önceden belirlendiği için herhangi bir hataya yer vermez. Yalnızca verilen görevleri yerine getirir ve bu şekilde hatasız olarak çalışır. Ayrıca akıllı kontratlarda herhangi bir aracıya gerek yoktur. Yani sözleşme iki taraf arasında belirlenir v onaylanır.
Ardından da aracı olmadan yalnızca taraflar arasında çalışır. Bu sayede de kullanıcılar sözleşme üzerinde kontrol sağlayabilirler. Akıllı kontratlar blokzinciri ağında kaydedilir. Bu ağda kayıtlı olan hiçbir şey geriye dönük olarak değiştirilemez. Bunun sebebi blokzinciri ağındaki sözleşmelerin şifreli olarak kayıt altında tutulmasıdır. Akıllı kontratların bir diğer avantajı da hiçbir verinin kaybedilmiyor olmasıdır. Her türlü veri kaydedilir ve bu sayede kaybolma ya da değiştirilme gibi olasılıklar ortadan kalkar. Dijital ortamda gerçekleşen bu sözleşme herkese açık ve şeffaf olarak kaydedilir. Otomatik olarak çalışırlar ve kendi kendini yürüten programlardır.
Akıllı kontratların nasıl çalıştıklarından, kullanıcılara ne gibi avantajlar sağladığından ve akıllı kontratlar nedir? Sorusundan bahsettik.