Kripto Madenciliği Nedir?

Kripto Madenciliği Nedir?

Kripto madenciliği Bitcoin’in ilk icat edilişinden bu yana sürekli merak edilen bir konudur. Kripto para sektörünün bu kadar revaçta olduğu bu dönemde bir çok kişi tarafından aranmaktadır. Kripto paralar ve madenciliğinden içinde illegal olaylar döndüğü düşünüldüğünden bir çok insan kaçmaktadır. Kripto paraların bir kısmının illegal işler için kullanıldığı doğru olsa da madenciliğin bu illegallikle bir bağlantısı yoktur. Bir kripto para ekosisteminde madenciler ekosistemin temel taşlarıdır. Sistemi ayakta tutan kişilerdir.

Daha önce ismini duymuş olabileceğiniz Ethereum, Bitcoin, Dash gibi kripto paraların tamamının madenciliği yapılabilmektedir. Dönem dönem kar oranları veya teknolojileri değişebilir. Her kripto paranın madenciliği aynı sistemle ve aynı şekilde yapılmaz. Örnek vermek gerekirse ASIC ya da ekran kartları ile Bitcoin, Ethereum kazabilirken bunlara nazaran daha yeni bir sistem olan Chiacoin’i sadece SSD bellekle elde edebilirsiniz. Kısaca özet geçmek gerekirse kripto para madenciliği sisteme hizmet edenlerin gelir elde ettiği bir sistemdir. Her bir düğüm(bilgisayar) kripto para üretir ya da yapılan işlemler için doğrulama yapar. Madencilere bu işlemler için ücret ödenir.

Bilgisayarı Açık Tutarak Para Kazanmak Mümkün mü?

Şuan için teknoloji çok geliştiğinden normal makinalarla elde edilebilecek kazanç çok düşüktür. Daha hızlı ve bu iş için özel üretilmiş ASIC’leri kullanmak mantıklı olabilir. Tabi bu da bu işle ilgilenecek kişiye maliyet olarak geri dönmektedir. Kripto para madenciliği yaparken sistemi kurduktan sonra yapmanız gereken kripto grafik denklemlerin çözülmesini beklemektir. Bu işlem sırasında her bir blok doğrulanır ve blok zinciri olarak adlandırılan bu deftere veriler işlenir.

Kripto Paralar Neden Bu Kadar Önem Taşıyor?

Kripto paralar insan hayatını daha da kolaylaştırmaktadır. Var olan bankacılık sistemine daha güvenilir bir alternatif olabilmektedir. Geleneksel olan banka sistemleri bir sahibi ve yönetim kurulu olduğu için tamamen merkezi sistemlerdir. Bitcoin ve Ethereum ağlarının sahipleri olmadığından dolayı merkeziyetsizdirler. Sistem kendisinin sahibidir bu şekilde insansız yapılan işlemler daha güvenilir olmaktadır. Çünkü bilgisayarlar adam kayırmaz ve kimseyi kandırmazlar kodlarda ne yazıyorsa onu yapmakla görevlidirler.

Kripto Paraların Merkezi Yoksa Kayıtlar Nasıl Tutuluyor?

Kripto paralarda madem merkeziyet yok o zaman bütün bu veriler nerde tutuluyor. Bunları tutmak için merkezi bir sunucuya ihtiyaç var gibi gözüküyor değil mi? Tabi ki her hangi bir merkezi sunucuya ihtiyaç yok. Kripto para birimleri blok zincir olarak tanımlanan dağıtılmış defterler kullanırlar. Madencilerin her birisi bu defteri tutar ve birbirlerindeki kayıtlardan doğrulama işlemini gerçekleştirebilirler. Doğrulama işlemi yapılırken işlemi kimin yapacağı tamamen şansa kalmıştır.

Kripto Para Madenciliği Suç mudur?

Bu durum nerede yaşadığınıza bağlı olarak değişmektedir. Eğer kripto paraların yasaklandığı bir ülkedeyseniz suç sayılabilir. Eğer böyle bir durumunuz yoksa madenciliği nasıl yaptığınız önem taşır. Yasal yollarla mı kripto madenciliği yapıyorsunuz? Örnek vermek gerekirse kaçak elektrik kullanarak yapılan kripto para madenciliği yasal bir işlem sayılmaz. Bir virüs kullanarak tanımadığınız kişilerin bilgisayarlarını kullanarak yaptığınız madenciliklerde yasal olarak görülemez.

Kripto Madenciliği Nedir?

Kripto Para Madenciliğine Göz Atmak

Bu konuyu daha da ayrıntılı incelemek gerekli oldunu düşünüyoruz. Bu yüzden sırasıyla sizlere sürecin nasıl işlediğini açıklamaya çalışacağız.

Doğrulamanın bel kemiği düğümlerdir. Yapılan işlemler kripto para ekosisteminin temelini oluşturmaktadır. Merkezi bankalar üzerinden örnek verelim bir banka ne yapar sizi doğrular. Parayı kim gönderiyor, kime gönderiyor, yeterli bakiyesi var mı?, girilen iban numarası kime ait, gönderilecek miktar ne kadar?… gibi bir çok bilgiye banka sahiptir. Sahip olmasa zaten doğrulama işlemini gerçekleştiremez. Merkeziyetsiz kripto paralarda ise bu işlemler gizlilikle yapılır yani bilgilerinize kimse sahip olmaz ama doğrulama işlemi hem güvenli hem hızlıca gerçekleşir. Yapılan işlemlerin bloklara kaydedilmesi Yapılan bütün işlemler bloklara sırayla işlenir. Bu işlemde madencilerin bilgisayarları aracılığı ile yapılmaktadır. Bu işlenen veriler halka açık bir şekilde sergilenirler. Sisteme nasıl gireceğini bilen herkes işlemleri inceleyebilir. Bir para iki defa harcanamaz ve manipüle edilemez.

Bu aşamada iş kanıtı olarak bilinen PoW(Proof-of-work) çok önemlidir. Bir hash’ın doğru bir şekilde çözümlenmesi ve başka düğümlerin bunu doğrulaması zamanı alan süredir.

Blockchain Kim Ya Da Kimler Tarafından Güncellenir?

Blockchain’i yönetecek merkezi bir otorite bulunmadığından bu işlemden sorumlu bazı bilgisayarlar tayin edilir. Madenciler tarafından blockchainler sıkça güncellenir. Bitcoin blockchainine tahmini on dakika da bir tane blok  eklenebilmektedir.

Add a Comment